2013-12 december - Ruilhandel Oosterhout

13 downloads 370 Views 410KB Size Report
11 dec 2013 ... Nieuwsbrief van Stichting Ruilhandel Oosterhout ... De laatste jaren is ze werkzaam geweest als journaliste bij Weekblad Oosterhout en.
kletspraat Nieuwsbrief van Stichting Ruilhandel Oosterhout

December 2013

Wat vind je in deze nieuwsbrief? Informatie over de clubavond in December, die in het teken van Kerst staat. Een verslagje van de “Sinterklaas”-clubavond in November.

VOLGENDE CLUBAVOND

Persoonlijke berichten over deelnemers.

Donderdag 12 december van 20.00 uur tot 22.00 uur

De rubriek “Waar is mijn keetje?”, geschreven door Marjon.

in het MEK, Veerseweg 100 in Oosterhout.

Dan de rubriek “Berichten, vragen, aandachtspunten en tips” en ingezonden stukken. Tenslotte de bestuursinformatie, met info over de contributie, de data van de clubavonden en bestuursvergaderingen en nog enkele andere mededelingen. Deadline kopij nieuwsbrief december: 14 januari 2014 Geerdien (018)

Clubavond 12 december – in Kerstsfeer Voor deze clubavond heeft iedereen inmiddels de uitnodiging ontvangen. Opgeven voor het maken van een kerststuk kan nog steeds bij Rose-Marie (004). Niet vergeten, anders is er misschien niet genoeg groen aanwezig. Heb je veel groen in de tuin, neem het dan maar mee. Nog even een korte herinnering aan wat er allemaal kan op die avond. -

Een kerststukje maken: neem zelf een schaal, kerstversiering en lichtjes mee, en een mesje of snoeischaar. Een vogelvoederrol- of hanger maken: hiervoor moet je zelf een wc-rol, keukenrol of halve grapefruitschil meenemen. Neem onbeschreven kerstkaarten mee waar je niks meer mee doet. Uitleg volgt. Gezellig een kaartje leggen met andere deelnemers. Met elkaar praten onder het genot van koffie en thee.

We hopen op zang en muzikale begeleiding, maar dat is nog niet helemaal zeker. Mooie muziek is er in ieder geval wel. Aan het einde van de avond toasten we op het nieuwe jaar met een glaasje en een hapje. We hopen weer op een grote opkomst. De Activiteitencommissie Ps. De clubavond op maandag 16 december gaat dus niet door.

De Sinterklaas-Clubavond in november De avond was als vanouds gezellig en druk bezocht. En een van onze nieuwe deelnemers, René Riksen, was er ook en met hem werd uitgebreid kennisgemaakt. Na de koffie en thee met veel lekkers begonnen we rond 20.15 uur. Op de tafel lag een berg mooi ingepakte sinterklaascadeautjes. Carla had een draaischijf omgetoverd tot een fraai rad van fortuin; na elke zwieper mocht een deelnemer een cadeau uitkiezen. Eerst moest het gedicht worden voorgelezen, waarom vaak hartelijk gelachen werd. Grappig hoe vaak zo’n gedicht en het bijbehorende cadeautje bleken te passen bij degene die het uitgezocht had.

Nieuwsbrief van Stichting Ruilhandel Oosterhout

Pagina 2

Na het uitpakken (en soms ruilen) werd er veel met elkaar gepraat en afgesproken. Om 22.15 zijn we maar begonnen met opruimen, want de avond was anders nog veel langer doorgegaan. Iedereen bedankt voor het bijdragen aan deze leuke avond. De Activiteitencommissie

Persoonlijke berichten over deelnemers Moniek Broos (007) Op 2 december is Moniek Broos overleden op 62 jarige leeftijd. Nog geen jaar geleden heeft Moniek zich ziek gemeld nadat ze een paar keer om onduidelijke redenen was gevallen. Diverse hersenonderzoeken volgden maar nooit werd duidelijk wat er aan de hand was. Moniek werd geconfronteerd met geheugenverlies, was soms warrig dan weer erg helder. Ze verbleef het afgelopen jaar in het ziekenhuis, revalidatiecentrum en verpleeghuis. Enkele weken voor haar overlijden werd geconstateerd dat ze een hersentumor had. Moniek was een van de eerste deelnemers van de Ruilhandel. Ze was vooral actief met tuinklussen en duurzaamheid. In haar eigen volkstuin straalden de zonnebloemen die veel vlinders aantrokken. De laatste jaren is ze werkzaam geweest als journaliste bij Weekblad Oosterhout en beheerster van Accent Noord, een activiteitencentrum voor vijftig plussers in Strijen. Ze was een kei in haar werk, kende al haar vrijwilligers persoonlijk en was bij iedereen geliefd. Verschillende deelnemers van Ruilhandel Oosterhout zijn aanwezig geweest bij haar afscheidsdienst. We wensen haar familie en nabestaanden veel sterkte toe. Rob Beckers (001)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Sylvia Bodbijl (036) Sylvia werd onverwacht zondagsnachts opgenomen in het ziekenhuis met hartklachten. Enkele dagen later werd zij gekatheteriseerd. De vooruitzichten leken goed en de donderdag daarop mocht zij weer naar huis. Rose-Marie en Geerdien hebben een ‘opknapmand’ gemaakt voor Sylvia. In de mand zitten allerlei leuke en lekkere dingen. Ook een eigen gebakken broodje, zelf gemaakte jam en zelfgemaakte kruidenolie. Rose-Marie heeft de mand weggebracht en kwam op het goede moment. Sylvia lag op bed en had net die morgen gehoord dat zij een rughernia had waaraan zij geopereerd moest gaan worden. Ze zat echt in een dip. Zat ook onder de blauwe plekken van het bloedprikken en hartkatheterisatie. Ze was heel blij mij te zien en vond de mand geweldig. Die moest ook op haar bed blijven staan. De mand hebben wij Sylvia gegeven namens alle deelnemers en het bestuur. Sylvia laat ons weten: “Bedankt voor jullie medeleven en voor de geweldige beterschapsmand, alle kaarten, telefoontjes en berichtjes. Ik probeer zoveel mogelijk op de been te zijn en neem op tijd mijn rust. Het verwerken van wat er gebeurd is, is wel wat moeilijker. Ik word er chagrijnig en agressief van en daar baal ik dan weer van.” Wil je haar eens bezoeken: Hobbemaplantsoen 26. Eerst even een belletje, zodat het niet te druk wordt voor haar. Wij wensen Sylvia heel veel sterkte en hopen dat zij snel herstelt. Rose-Marie de Klerk

Wat doet Marjon van Seters met haar keetjes? De Keetjes die ik van Carla heb ontvangen voor een grand foulard staan nog veilig op mijn Keetjesrekening, te wachten op een beetje actie.

Nieuwsbrief van Stichting Ruilhandel Oosterhout

Pagina 3

De laatste tijd heb ik eigenlijk alleen maar verdiend en daarmee mijn rekening gespekt; ik heb bijvoorbeeld mijn auto een dagje uitgeleend aan Rob en mijn tajine aan Rose-Marie, de oude pc van mijn zoon verkocht aan Dave en laatst een les zuurdesembrood bakken gegeven aan 4 enthousiaste leden. Dat was erg gezellig en leuk om te doen en volgende week komt de e 2 groep al langs. Ik bak alweer een paar jaar wekelijks brood en elke keer geniet ik weer van het verse brood dat uit de oven komt. Weinig is zo lekker als een vers gebakken boterham en ik vond het erg leuk anderen ook aan het bakken te krijgen. Het was een geslaagde workshop en er zullen er meer volgen, ook over kruiden en zalfjes maken, zoals een van de deelnemers voorstelde. Maar … Keetjes moeten rollen. Sinds de 2,5 half jaar dat ik nu lid ben heb ik al aardig wat uitgegeven; zo is onder e meer mijn toenmalige kat in de 1 zomer een maandje uit logeren gegaan, heb ik een zalige schoudermassage gehad, hulp bij de aanleg van een kruidentuin en de fiets van mijn zoon is een aantal keren gerepareerd. Daarnaast heeft een handige deelnemer zeer vakkundig een nieuwe keukenkraan geïnstalleerd. Waaraan ik mijn laatst verdiende Keetjes ga uitgeven moet ik nog eens op mijn gemak bekijken. Mijn vervolgkeetje geef ik door aan Johan Scholtens (079), die mijn kraan installeerde. Marjon van Seeters

Berichten, vragen, aandachtspunten en tips Tips Heb je nog behoefte aan leuke cadeau- of creatieve tips voor Kerstmis? Neem dan eens een kijkje op de website www.welke.nl

Zuurdesembrood maken IMPRESSIE VAN ONZE ZUURDESUMBROODAVOND Door Rose-Marie de Klerk Op vrijdagavond 15 november was het zover. Wij kregen bij en van Marjon van Seeters een workshop over het maken van zuurdesembrood. Dachten wij aan het begin van de avond nog met een vers gebakken brood thuis te komen, dit was toch even anders. Na een kopje thee met zuurdesembrood en wat uitleg van Marjon gingen wij aan de slag. Onze schortjes aan, meel en water in de kom en een “starter* erbij en kneden maar! Beetje water nog erbij en kneden tot een bol. Over deze bol moest een natte handdoek. Omdat wij in een mum van tijd klaar waren, hebben nog even een bakkie thee gedronken en de verdere handelingen besproken van het “bakken” van ons broodje. En toen begonnen de problemen. Na het rijsproces van een nachtje moest de volgende morgen opnieuw gekneed worden. Stans en Ineke moesten de volgende dag werken. Dan maar s’ avonds. Gelukkig hadden Gerrie en ik de gelegenheid om het die morgen te kneden. Hierna moest het opnieuw 5 uurtjes rijzen in het bakblik. Dan 50 minuten in de oven en zie op de foto het resultaat! Bij Gerrie en mij was het aardig goed gelukt, bij Ineke en Stans was het brood niet echt goed gerezen. Gerrie had de smaak goed te pakken en heeft er gelijk twee andere broodjes achteraan gebakken. Ineke zegt dat ze nog wat moet oefenen maar er komt zeer een keer een broodje uit wat niet te hard is. Het brood smaakt goed al had ik gedacht dat het wat zuurder zou zijn. Ik ben niet verder gekomen dan dat ene broodje. Mogelijk kan ik bij iemand van dit clubje weer eens een starter komen halen. Al met al een gezellige en leerzame avond. En Marjon, je bent een goeie juf, dank je wel voor deze avond Een starter* is een stukje deeg wat de van je vorige deeg heb afgenomen voordat je het broodje ging bakken dit bewaar je maximaal een week in de koelkast voor het volgende deeg dat je gaat maken.

Rose-Marie de Klerk

Informatie van het bestuur Financiën In december zullen bij iedereen die een machtigingsformulier heeft ingevuld de halfjaarlijkse deelnamekosten van € 5,00 worden geïnd. Mensen die geen machtiging hebben ingevuld dienen vóór 20 december hun € 6,00 over te maken op het rekeningnummer: NL60RABO0160487803

Nieuwsbrief van Stichting Ruilhandel Oosterhout

Pagina 4

Twijfel je of je nog moet betalen? Neem dan even contact op met de penningmeester: Rob (001)

Data Clubavonden CLUBAVOND OP MAANDAG- EN DINSDAGAVOND, van 20.00 – 22.00 uur!  December: 12 december: MEK, Veerseweg 100.  Dinsdag 21 januari: De Bunthoef  Maandag 17 februari: Dommelbergen  Dinsdag 18 maart: De Bunthoef  Maandag 21 april: Dommelbergen  Dinsdag 20 mei: De Bunthoef – thema: volgt nog  Maandag 16 juni: Dommelbergen  Dinsdag 15 juli: De Bunthoef  Maandag 18 augustus: Dommelbergen.

Data bestuursvergaderingen  11 december 2013  15 januari 2014 Wie iets wil inbrengen voor de rondvraag, kan dat mailen naar www.ruilhandeloosterhout.nl

Data deadline van de nieuwsbrief 

14 januari

Ideeën voor een clubavond? Wil jij voor een clubavond zelf een thema aandragen of verzorgen? Iets vertellen over dansen op ritmische muziek, kruidengeneeskunde, brood bakken, een band plakken? Dat kan allemaal. Hiervoor wordt maximaal een half uur gereserveerd op de clubavond. Geef het door en mail naar [email protected]

Spreekhalfuur Het spreekuur valt samen met het eerste half uur van de clubavond. Er is altijd iemand van het bestuur aanwezig met een laptop die uitleg kan geven. En je kunt meteen kennis maken met de aanwezige deelnemers. Keetjes over maken per telefoon Je kunt ook je Keetjes per telefoon over laten maken. Bel gerust een van de bestuursleden: Rob (001), Hans (003), Rose-Marie (004), Geerdien (018) of Sylvia (036).

Nieuwe deelnemers Deze maand één nieuwe deelnemer: Ingrid Kriens (109). Kijk voor nadere info op de website. Meld een nieuwe deelnemer aan. Voor elke vrouwelijke deelnemer ontvang je 5 keetjes en voor elke nieuwe man zelfs 10 keetjes.

Bestuur en contact Wegens ziekte van ons bestuurslid Sylvia wordt de ruilhandeltelefoon door andere bestuursleden bemensd. Het telefoonnummer is: 06-40.29.08.32. Rob Beckers Hans Kuijsten Rose-Marie de Klerk Geerdien Huizinga Sylvia Bodbijl

(lidnr. 001) (lidnr. 003) (lidnr. 004) (lidnr. 018) (lidnr. 036)

voorzitter, penningmeester, communicatie secretaris lid, activiteiten, mooie keetjes, beursvloer lid, clubavonden, activiteiten, nieuwsbrief lid, deelnemerscontacten

Nieuwsbrief van Stichting Ruilhandel Oosterhout

Mail Internet Twitter Facebook

Pagina 5

[email protected] www.ruilhandeloosterhout.nl www.twitter.com/LETSoosterhout www.facebook.com/ruilhandeloosterhout

Aangeboden of gevraagd Een greep uit vraag en aanbod. Kijk voor meer informatie bij de leden op www.ruilhandeloosterhout.nl.

Gevraagd

Aangeboden

Hulp bij het opknappen van de kozijnen. Nadiya Voronina (067)

Twee fotolijsten met zwarte rand. IJda Vos (069)

Gevraagd Aangeboden Computerproblemen oplossen Rene Riksen (106)

Hout of planken voor bakken in de moestuin Geerdien Huizinga (018)