Day 1: Monday, December 16

3 downloads 8 Views 189KB Size Report
Professor Arthur Slutsky, Canada (25 minute presentation) .... Perkins. 08:30 The development and validation of a risk score that assists in the management.

  Please note: Each conference room has a set maximum delegate capacity, which is regulated by the venue. We therefore advise delegates to plan their day(s) and arrive early for their chosen sessions to avoid disappointment.

Day 1:   Monday, December 16  08:30 ‐ 10:00 

REGISTRATION, EXHIBITIION AND POSTER VIEWING  10:00 ‐ 12:00CAPITAL SUITE ROOMS 7 ‐ 12                     (Room capacity 1190) 

CAPITAL SUITE ROOMS 2 ‐ 4  (Room capacity 356) 

OPENING PLENARY SESSION Chairs: Professor Mark Bellamy and Dr Jonathan Goodall   10:00  Welcome and Introduction  Dr Jonathan Goodall, UK (10 minute presentation)    10:10  Making sense of the recent ventilation studies    Professor Arthur Slutsky, Canada (25 minute presentation)    10:35  Difficult decision making in ICU  Professor Pat Croskerry, Canada (25 minute presentation)    11:00 Learn it, Lead it, Live it: Strategies for Creating a Culture of Safety  Ms Kathleen Vollman, USA   (25 minute presentation)    GILLIAN HANSON LECTURE   11:25  ‘My experience as an ICU patient’   Mr David Aaronovitch, UK (35 minute presentation)  12:00 ‐ 14:00                                                                                       LUNCHBREAK, EXHIBITION AND POSTER VIEWING 12:45 ‐ 13:45  CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11 12:45 ‐ 13:45 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12 (Room capacity 770)  (Room capacity 420) 

 

12:45 ‐ 13:45 CAPITAL SUITE ROOMS 2 ‐ 4  (Room capacity 356) 

  INDUSTRY SYMPOSIUM  Sponsored by Orion Pharma     CO‐OPERATIVE SEDATION IN ICU  Chair: Dr Kevin Gunning, UK  Opening – Dr Kevin Gunning, UK (5 minute presentation) 

INDUSTRY SYMPOSIUM Sponsored by Bi02 Medical    ANGEL® CATHETER: INITIAL EUROPEAN EXPERIENCE  Optimizing Pulmonary Embolism Prevention: Clinical  Experience with the Angel® Catheter  Chair: Dr Carl Waldmann – UK 

Co‐operative Sedation – are we convinced? Dr Cathy McKenzie, UK +  Q&A (15 minute presentation) 

Welcome and introduction ‐ Dr Carl Waldmann, UK (5  minute presentation) 

Delirium – Improving Outcomes Dr Daniel Conway, UK + Q&A (15  minute presentation) 

Early Bedside Prophylaxis Against PE in the Critically Ill  Patient: The Angel® Catheter ‐ Dr Luis Angel, USA (10  minute presentation)    Clinical Experience with the Angel® Catheter at Royal  London Hospital ‐ Dr Nicholas Bunker, UK (15 minute  presentation)    Clinical Experience with the Angel® Catheter at Royal  Berkshire Hospital ‐ Dr Carl Waldmann, UK (15 minute  presentation)    Q&A session with the speakers and audience (15 minutes)  14:05 ‐ 15:45 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12 (Room capacity 420) 

The importance of implementing Audits and Guidelines for sedation in  ICU – Dr Daniel Cottle, UK + Q&A (15 minute presentation)  Close – Dr Kevin Gunning, UK (5 minutes) 

14:00 ‐ 15:40 CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11 (Room capacity 770) 

 

INDUSTRY SYMPOSIUM Sponsored by Maquet    TAKE THE GUESSWORK OUT OF VENTILATION… A  SYMPOSIUM ON THE USE OF DIAPHRAGM EMG  MONITORING AND NEURALLY ADJUSTED  VENTLATORY ASSIST  Chair‐ Dr Peter MacNaughton, UK  Welcome and introduction – Dr Peter  MacNaughton, UK (5 minute presentation)  NAVA – The next step in ventilation ‐ Dr Stephen  Wimbush, UK  (25 minute presentation)  Improving the care of ventilated patients ‐ A place  for NAVA ‐ Dr Phil Hopkins, UK (25 minute  presentation)  Q&A session (5 minutes) 

14:00 ‐ 15:30 CAPITAL SUITE ROOMS 2 ‐ 4  (Room capacity 356) 

  EXPERT CENTRES OR EVERYWHERE?  Chair: Dr Tim Gould   14:00 Should intensive care be centralized?                     Dr Jeremy Kahn, USA (20 minute presentation)    14:20 Does the UK data support centralization?   Dr David Harrison, UK  (20 minute presentation)    14:40 Should out of hospital cardiac arrests be centralized into cardiac  arrest centres? Dr Jerry Nolan, UK (20 minute presentation)      15:00 When should we refer to a severe respiratory failure centre?   Dr Chris Meadows, UK (20 minute presentation)    15:20 Can centralization ever be cost‐effective?                      Professor Jukka Takala, Switzerland  (20 minute presentation)              

15:40 – 16:00                   TEA AND COFFEE BREAK  16:00 ‐ 17:00 CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11 (Room capacity 770)  CONTROVERSIES IN CRITICAL CARE   Chair: Professor Mike Grocott    16:00 We should use less invasive monitoring in unstable patients: PRO? Dr Maurizio Cecconi, UK (20 minute presentation)    16:20 We should use less invasive monitoring in unstable patients:  CON?  Professor Daniel De Backer, Belgium   (20 minute presentation)   

 

THE HEART OF THE MATTER Chair: Dr Zahid Khan  14:05 Novel and re‐discovered drug therapies for severe  heart failure   Professor Mervyn Singer, UK (25 minute presentation)    14:30 The right ventricle‐hidden suspect  Professor Jukka Takala, Switzerland  (25 minute  presentation)    14:55 How do we know when the heart needs a little help?  Professor Daniel De Backer, Belgium   (25 minute presentation)    15:20 Hemodynamic support: should we focus on  monitoring tools or treatment?  Professor Xavier Monnet, France (25 minute presentation)   

15:45 – 16:00  TEA AND COFFEE BREAK 16:00 ‐ 17:00 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12                   (Room capacity 420)  UNDERSTANDING THE BASICS Chair: Dr Duncan Wyncoll  16:00  Understanding  Acid‐Base –   Professor Monty Mythen, UK (20 minute presentation)  16:20  Lactic acidosis...Or, rather, hyperlactataemia with  acidosis! – Professor Mervyn Singer, UK (20 minute  presentation) 

THE CAULDRON: THE INTENSIVE CARE UNITS OF  THE FUTURE ARE THE ICUS OF THE MIND     14:00  Welcome to the uncaring profession  Dr Adrian Wong (15 minute presentation)    14:15  I think, therefore I am  Dr David Garry (15 minute presentation)    14:30  The price of predictive modelling: eliminating  bias by eliminating doctors from the decision‐ making process  Dr Arjun Devanesan (15 minute presentation)    14:45 The geriatric intensive care unit  Dr Eryl Davies (15 minute presentation)    15:00  Intensive Care’s Weapon of Mass Destruction  – The Random Mis‐Controlled Trial  Dr Prashanth Nandhabalan (15 minute  presentation)    15:15 Discussion    Voting pads being used  15:30 – 16:00  TEA AND COFFEE BREAK 

  16:40 Discussion 

16:40  Ventilation  ‐ Professor Arthur Slutsky, Canada (20 

 

minute presentation) 

17:00               WELCOME DRINKS RECEPTION (EXHIBITION HALLS)

                      TRAINEES CAULDRON PECHA KUCHA SESSION (ROOM 17)

18:30                                                                                                                                          END OF DAY 1 19:00                                                                                                                                          VENUE CLOSES

 

 

Day 2: Tuesday, December 17  07:30 ‐ 08:45 

REGISTRATION, EXHIBITION AND POSTER VIEWING

08:45 ‐ 10:15 CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11 (Room capacity 770)  TRAUMATIC TIMES  

08:45 ‐ 10:15 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12 (Room capacity 420)  OPTIMAL STAFFING 

Chair: Dr Kevin Gunning 

Chair: Dr Chris Danbury  

 08:45 Dealing with a Norwegian massacre  Professor Kjetil Sunde, Norway (30 minute presentation)    09:15 New Insights into Trauma‐Induced Coagulopathy   Professor Karim Brohi, UK (30 minute presentation)    09.45 Acute lung injury after trauma‐ Professor Samir Jaber, France  (30 minute presentation) 

 

10:15 ‐ 11:00  TEA BREAK, EXHIBITION AND POSTER VIEWING 11:00 ‐ 12:45  CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11 (Room capacity 770) 

 

08:45 Doc round the clock: ICU should be consultant led and  delivered 24/7 Dr Jeremy Kahn, USA (20 minute presentation)    09:05 Advanced critical care practitioners, the workforce of the  future? Dr Anna Batchelor, UK (20 minute presentation)    09:25 Doc in a box: will telemedicine solve our staffing problems? Dr Marius Terblanche, UK (20 minute presentation)    09:45 Latest ICS guidelines on critical care staffing Dr Tim Gould, UK (20 minute presentation) 

10:15 ‐ 10:30 TEA BREAK, EXHIBITION AND POSTER VIEWING 10:30 ‐ 12:00 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12 (Room capacity 420) 

08:30 ‐ 10:15 CAPITAL SUITE ROOMS 2 ‐ 4  (Room capacity 356)  INTENSIVE CARE FOUNDATION  GOLD MEDAL AWARD    Chairs: Dr Stephen Brett and Dr Gavin  Perkins    08:30 The development and validation of a  risk score that assists in the management  of blunt chest wall trauma   Miss Ceri Battle (25 minute presentation)    08:55 Timing the delivery of critical care   Dr Steve Harris (25 minute presentation)    09:20 Host: virus interactions ‐ time to  focus on the host?   Dr Kenneth Baillie (25 minute  presentation)    09:45 The regulation of inflammation in  sepsis: Investigating monocyte signalling in  SIRS and CARS   Dr David O'Callaghan (25 minute  presentation)    10:15 ‐ 10:45  TEA BREAK, EXHIBITION  AND POSTER VIEWING  10:45 ‐ 12:00 CAPITAL SUITE ROOMS 2 ‐ 4   (Room capacity 356) 

  THINKING ABOUT THINKING‐ BETTER DECISIONS TO IMPROVE  INTENSIVE CARE QUALITY   Chair: Dr Tim Gould  11:00 How do clinicians think and how can they reduce error? –  challenges for critical care  Professor Pat Croskerry, Canada   (20 minute presentation)  11:20 Critical care process failures and barriers to evidence  translation Dr Jeremy Kahn, USA (20 minute presentation)  11:40 Changing practice at the bedside – strategies to implement  best evidence across the ICU team   Ms Kathleen Vollman, USA   (20 minute presentation)  12:00  Nudging better decisions  – lessons from government  policy/behavioural economics – Professor Paul Dolan, UK (30  minute presentation) 

ACUTE KIDNEY INJURY: ANYTHING NEW?  Chair: Dr Richard Beale  10:45 What can we learn from urine output and urinalysis? Dr Lui Forni, UK (20 minute presentation)    10:50 Do new renal biomarkers take us any further forward? Dr John Prowle, UK  (20 minute presentation)     11:10 How should I maintain the circulation? Professor Djillali Annane, France  (20 minute presentation)    11:30 How to best prolong extra‐corporeal circuit lifespan Dr Marlies Ostermann, UK  (20 minute presentation) 

INTENSIVE CARE FOUNDATION RESEARCH  FREE PAPER PRESENTATIONS    Chairs: Dr Andrew Bentley and Dr  Anthony Gordon    10:45    Night, premature and delayed  discharges from ICUs in Scotland 2000‐ 2010   Dr Alasdair Hay (15 minute presentation)         11:00    Biomarker‐based exclusion of  ventilator‐associated pneumonia: a multi‐ centre validation study   Dr Tom Hellyer (15 minute presentation)    11:15    Leucodepleted blood transfusion  does not increase circulating soluble  markers of inflammation: a randomised  controlled trial   Dr Kieran Nunn (15 minute presentation)     11:30    Patterns of cytokine gene  expression are related to nosocomial  infectious complications following severe  trauma   Dr Hew Torrance (15 minute presentation)    11:45    Lavage of multiple lobes reveals  discordancy in microbiological results in  Ventilator‐associated pneumonia   Dr Kyle Gibson (15 minute presentation)    

11:30 – 12:45 ROOM 1 THE DAVID BENNETT SESSION    Chair: Professor Mervyn Singer    An Audience with Professor Arthur Slutsky  Trainees only.  There are limited places available and a tickets will be required for entry. Tickets will be allocated on a first come, first served basis from the registration desk on Tuesday  17th December. 

 

  12:00 ‐ 14:00                                                    

12.45 TO 13.45   POSTER PRESENTATION HOUR   (ASSUME 140 POSTERS, 20 PAIRS OF ASSESSORS – EACH PAIR VIEWS 7 POSTER PRESENTATIONS IN THE HOUR, I.E. 8  MINUTES EACH) 

 LUNCHBREAK, EXHIBITION AND POSTER VIEWING 

  13:30 – 15:45   ROOM 1 MULTI PROFESSIONAL RESEARCH WORKSHOP     Chair: Ms Sara Bolton     13:30  Writing for publication‐ Professor Roger Watson, UK   14:15   Creating and present a poster‐ Dr Brij Patel, UK  15:00 How to evaluate evidence‐ Dr Marius Terblanche, UK    There are limited places available and a tickets will be required for entry. Tickets will be allocated on a first come, first served basis from the registration desk on Tuesday 17th December.  13:50 – 15:20 CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11 14:00 – 15:40 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12 14:00 – 15:15 CAPITAL SUITE ROOMS 2‐ 4  (Room capacity 770)  (Room capacity 420)  (Room capacity 356)  SURGICAL INTENSIVE CARE ORGAN DONATION & END‐OF‐LIFE CARE  INTENSIVE CARE SOCIETY CLINICAL PRACTICE FREE    PAPER PRESENTATIONS  Chair Dr Andrew Rhodes  Chair Dr Kevin Gunning    Chairs: Ms Anna Batchelor   13:50 What is a high risk patient?   Professor Mike Grocott, UK (20 minute presentation)  14:00‐ 'Out with the old and in with the new'   14:00 Re‐Audit on the Compliance with the    Dr Paul Murphy, UK (20 minute presentation)  Recommendations on Capnography from the Fourth  14:10Optimization in 2013: results from the Optimize trial   Dr Rupert Pearse, UK (20 minute presentation)  14:20‐ Consent for Organ Donation ‐ How can we improve it?   National Audit in the Intensive Care Unit   Dr Enrique Collantes (15 minute presentation)    Dr Angus Vincent, UK (20 minute presentation)    14:30 Protective intra‐operative ventilation: can it affect outcomes?   14:15 Case series of hyperinsulinaemic euglycaemic  Professor Samir Jaber, France (20 minute presentation)  14:40‐ Ethical and Legal Problems around Withdrawal of  therapy and lipid emulsion therapy in self‐poisoning    Treatment ‐ an increasing problem for intensive care   with calcium channel antagonists or beta‐blockers   14:50 Does the type of i.v. fluid make a difference to outcomes?  Dr Chris Danbury, UK (20 minute presentation)  Dr Andrew Jacques (15 minute presentation)  CRYSTAL‐clear results!    Professor Djillali Annane, France (20 minute presentation)  15:00‐ Is there a role for technicians to improve the quality of      care for organ donors? Dr Andre Vercueil, UK (20 minute  14:30  Failure to wake up  presentation)  Dr Paul James (15 minute presentation)      15:20 Panel Discussion  14:45  The admission pathway from acute medicine to  ITU: impact on morbidity and mortality  Dr Thomas Nicholson (15 minute presentation)    15:00 Attitudes to the potential development and use   

 

  of units providing weaning from mechanical ventilation  away from critical care in the United Kingdom  Dr Robert Parker (15 minute presentation)    15:15 – 15:45 TEA BREAK AND EXHIBITION 

15:20 – 15:45 TEA BREAK AND EXHIBITION 

15:40 – 16:00 TEA BREAK AND EXHIBITION

15:45 – 17:30 CAPITAL SUITE ROOMS 8 – 11 (Room capacity 770)  VENTILATION    Chair: Dr Gavin Perkins and Dr Richard Beale    15:45 Can we prevent lung injury occurring in the first place? Professor Gavin Perkins, UK (20 minute presentation)    16:05 What should we be doing with our oscillators? Dr Richard Beale, UK (20 minute presentation)    16:25 Should we be proning our patients?   Professor Samir Jaber, France (20 minute presentation) 

16:00 – 17:30 CAPITAL SUITE ROOMS 7 +12 (Room capacity 420)    POT POURI OF INFECTIONS    Chair: Dr Zahid Khan 

16:45 ICS guidelines for the management of ARDS   Dr Mark Griffiths, UK (20 minute presentation)    

16:00  How to optimize antibiotic therapy in the  critically ill: results from the DALI study   Professor Jan De Waele, Belgium   (25 minute presentation)    16:25 Why aren't we using selective de‐contamination? Dr Anthony Gordon, UK (25 minute presentation)    16:45 Experience of a new corona virus in the ICU Dr Chris Meadows, UK (25 minute presentation)   

  17:30 ‐ 18:00  CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11 (Room capacity 770)  ANNUAL MEMBERS’ MEETING 18:00                                                                                                                                            END OF DAY 2  19:00  

 

     VENUE CLOSES

 

     

15:45 – 17:30 CAPITAL SUITE ROOMS 2 – 4   (Room capacity 356)    PATIENTS – OUR BEST TEACHERS  Chairs: Dr Stephen Brett and Dr Jonathan Goodall 

 

15:45  Just A Sharp Scratch Mr Duncan Wells, UK  (20 minute presentation)  16:05 Where has Mummy gone? Mrs Julie Bignone, UK (20 minute presentation)    16:25 Communications Dr Tamara Banerjee and Dr Stephen Brett, UK   (20 minute presentation)    16:50 Discussion Dr Simon Baudouin, UK   (20 minute presentation) 

 

Day 3: Wednesday, December 18    08:00 ‐ 09:00                                                                                     REGISTRATION, EXHIBITION AND POSTER VIEWING  09:00 – 10:00 CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11  (Room capacity 770)   ‘NEVER SAY NEVER’  

09:00 ‐ 10:40 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12  (Room capacity 420)  THE Intensive Care  FOUNDATION JAMES LIND 

09:00 ‐ 10:30 CAPITAL SUITE ROOMS  2 ‐ 4  (Room capacity 356)  Not everything that can be counted, counts (Multi‐disciplinary 

Chair: Dr Jonathan Goodall and Dr Gary Masterson 

ALLIANCE PROJECT  

Session)  

09:00  Between the marrow and a hard place  Dr Tim  Wigmore, UK (20 minute presentation) 

Dr Stephen Brett and Mrs Hannah Reay 

Chair: Ms Lorraine Burgess  

 

09:00 HOW do I refuse admission in a patient who will not benefit from  ICU? Professor Charles Sprung, Israel (20 minute presentation) 

09:20  To wean the impossible wean Dr Nicholas Hart,  UK (20 minute presentation) 

Voting pads being used   

09:20  Human Factors   Professor Brian Toft, UK (40 minute presentation)    10:00 Promoting Psychological Recovery following Critical Care 

09:40 Stroke: the new MI? Dr David Brealey, UK (20  minute presentation)      10:00 ‐ 10:20 TEA BREAK AND EXHIBITION   10:20 ‐ 12:30 CAPITAL SUITE ROOMS 8 ‐ 11  (Room capacity 770)   JOINT ICS / INTERNATIONAL SEPSIS FORUM SESSION   Chair: Professor Mervyn Singer    10:20 ‐ Surviving Sepsis‐ what have we learnt so far?  Professor Jan De Waele, Belgium (25 minute  presentation)    10:45 Surviving Sepsis – bundles of joy   Dr Richard Beale, UK    11:10 Surviving Sepsis – does one size fit all?   Professor Charles Sprung, Israel (25 minute  presentation)

 

Dr Dorothy Wade (20 minute presentation)  10:40 ‐ 11:00 TEA BREAK, EXHIBITION AND POSTER  VIEWING  11:00 ‐ 12:30 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12  (Room capacity 420)  ENDPOINTS FOR RESUSCITATION

10:20 – 10:40 TEA BREAK, EXHIBITION AND POSTER VIEWING 

Chair: Dr Jerry Nolan    11:00 Should cardiac output be an endpoint for  resuscitation?  Dr Maurizio Cecconi, UK (20 minute presentation)    11:20 Limitations of Svo2 in the ICU patient?  Professor Xavier Monnet (20 minute presentation)    11:40 Should we target lactate clearance?  Professor Daniel De Backer, Belgium   (20 minute presentation)   

session) Continued  

10:40 ‐ 12:30 CAPITAL SUITE ROOMS 2 ‐ 4  (Room capacity 356)  Not everything that can be counted, counts (Multi‐disciplinary 

Chair: Ms Lorraine Burgess   10:40 Early Progressive Mobility: A Programme for Impacting Short  and Long Term Outcomes  Ms Kathleen Vollman, USA  (20 minute presentation)   11:00 Young Investigator awardee 2012 – Mr Owen Gustafson, UK  (20 minute presentation)  11:20 Developing the role of the ACCP – Ms Lorna Johnson  (20 minute presentation) 

  11:35 Surviving “Surviving Sepsis” Professor Mervyn Singer, UK (25 minute presentation)

12:00 Can echocardiography be used during  11:40 PROTECTED Study – contribution of ICU Pharmacists  Dr Rob Shulman, UK (20 minute presentation)  resuscitation to titrate therapies?   Professor Ingeborg Welters, UK and Germany   (20 minute presentation)  12:00 Surviving Sepsis – what is next?      Dr Andrew Rhodes, UK (25 minute presentation)  12:30 ‐ 14:00                                                                                                               LUNCHBREAK, EXHIBITION AND POSTER VIEWING  

12:45 ‐ 13:45 CAPITAL SUITE ROOMS 8 – 11  (Room capacity 770) 

12:45 – 13:45 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12  (Room capacity 420) 

   

12:45 ‐ 13:45 CAPITAL SUITE ROOMS 2 ‐ 4  (Room capacity 356)  INDUSTRY SYMPOSIUM Sponsored by Fresenius Medical Care    REGIONAL CITRATE ANTICOAGULATION WITH MULTIFILTRATE CI‐CA –  PRINCIPLES AND CLINICAL IMPLEMENTATION FROM A CLINICAL AND  NURSING PERSPECTIVE    Chair: TBC  Introduction (5 minute presentation)    Principles of regional citrate anticoagulation with multiFiltrate Ci‐Ca –  Dr Andy Lewington, UK (10 minute presentation)  Implementation of regional citrate anticoagulation with multiFiltrate Ci‐ Ca from a clinical perspective ‐ Dr Andy Lewington, UK (15 minute  presentation)  Implementation of regional citrate anticoagulation with multiFiltrate Ci‐ Ca from a nursing perspective ‐ Mr James Higson, UK (20 minute  presentation)  Q&A session with Chair (10 minutes)   

14:00 ‐ 14:15 CAPITAL SUITE ROOMS 8 – 11  (Room capacity 770)  ICS & ICF AWARDS   14:00 Awards Ceremony (15 minute session)  Mark Bellamy   

 

14:20 ‐ 16:10 CAPITAL SUITE ROOMS 7 + 12  (Room capacity 420)  INTERACTIVE CASE STUDIES  Chair: Jonathan Goodall   14:20 Ms Ella Segaran 

14:00 – 16:00 CAPITAL SUITE ROOMS 2 ‐ 4  (Room capacity 356) 

  14:15 – 16:15 CAPITAL SUITE ROOMS 8 – 11  (Room capacity 770)  CLOSING SESSION  Chair: Professor Mark Bellamy 

14:45 Dr Graham Barker        15:10 Dr Jonathan Goodall      15:35 Ms Mary‐Anne Mariyaselvam     

14:15  Management of therapeutic hypothermia after  cardiac arrest   Professor Kjetil Sunde, Norway (25 minute  Voting pads being used  presentation)    14:40 Acute pancreatitis   Professor Jan De Waele, Belgium   (25 minute presentation)    15:30 What is excellence in critical care medicine?  Professor Charles Sprung, Israel (25 minute  presentation)  16:15                                                                                                                                           END OF MEETING 17:00                                                                                                                                                VENUE CLOSES

  The ICS gratefully acknowledges the generous support from the following sponsors:  Abbott Point of Care, Bio2Medical, Draeger Medical, Fresenius Medical Care, Maquet, Orion Pharma