Generarea de desene (motive) complexe folosind programul Gliftex

8 downloads 98 Views 2MB Size Report
GAC – Lucrarea 2. Gliftex. 9. Lucrarea 2. Generarea de desene complexe folosind programul Gliftex. Scopul lucrării: însușirea modului de lucru cu programul ...
GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Lucrarea 2. Generarea de desene complexe folosind programul Gliftex Scopul lucrării: însușirea modului de lucru cu programul Gliftex, generarea și modificarea de desene, generarea de secvențe de desene . Înțelegerea modului în care desene/motive pot fi controlate și modificate.

Modul de lucru cu programul Gliftex Programul Gliftex este un program pentru crearea de desene 2D complexe, definite prin forma, culoarea și interpretarea elementelor constituente. La deschiderea programului, iconurile sunt inactive, cu excepția iconului Total experimentation (figura 1), care permite generarea primului desen.

Figura 1. Aspectul ecranului la deschiderea programului

Generarea de desene se poate face: 1. Automat, prin iconul Total experimentation sau meniul Wizard (Wizard generates image). Selectarea formei, culoriiși interpretării se face de către calculator, fără nici o interven ție din partea utilizatorului.

9

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

2. Manual, prin panoul de control al formei, culorii și interpretării sau prin meniul wizard (Draw me a picture). Cele trei elemente definitorii ale desenelor lucrează în trei moduri: 1. Full Auto – orice opțiune este făcută automat 2. Auto Settings – utilizatorul poate alege forma, culoarea și/sau interpretarea, dar nu poate face modificări ale acestora (iconul Set este inactiv) 3. Tickle and Set – utilizatorul poate alege forma, culoarea și/sau interpretarea, și poate face modificări ale acestora (iconul Set este activ) Desenele pot fi create cu forme, culori și interpretări diferite sau prin modficarea formei, culorii și/sau interpretării unor desene existente. Totodată, programul permite generarea unui desen sau a unei serii de desene. Generarea unei serii de desene se face prin iconul Create Multiple Image sau prin comanda Wizard generates multiple images, din meniul Wizard. În ambele variante se deschide fereastra de dialog Multiple image generator, care permite definirea numărului de desene din serie și modul în care sunt create – fără restricții (Imaginative) sau prin modificarea unui desen existent (Variations on the theme). Varianta Pro mai include op țiuni pentru generarea și modificarea de desene prin definirea numai unuia din elementele acestora (formă/culoare/interpretare).

Figura 2. Fereastra de dialog pentru crearea unei serii de desene

10

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Exercițiul 1 Folosind iconul Total Experimentation se vor genera 7 desene. Cu ajutorul iconului Thumbnails (figura 3) se va deschide browserul de desene și se va alege unul din cele șapte desene realizate, selectându-se cu dublu click.

Figura 3. Browserul de desene dintr-o secvență

Se va trece în modul Tickle and Set pentru formă, culoare și interpretare. În cazul desenului ales, se vor selecta trei variante de formă (figura 4). Pentru fiecare variantă de formă se va aplica fiecare tip de schemă de culoare și câte trei variante de interpretare (figura 5).

Figura 4. Alegerea unei forme, în modul Tickle and Set

Figura 5. Variante de scheme de culoare și de interpretări

11

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Desenele se vor salva prin Save image din meniul File sau din meniul cascadă (meniul cascadă este un pop-up menu, care apare prin click dreapta în suprafața de lucru, așa cum este ilustrat în figura 6. Meniul cascadă din Gliftex are opțiuni privind posibilită ți de modificare ale desenului, de salvare și de vizualizare.

Figura 6. Structura meniului cascadă

Desenul se va salva cu denumirea „Gliftex_1”.

Exercițiul 2 – modificarea desenelor Se va iniția o nouă secvență de desene, folosind iconul Create Multiple Image. În fereastra de dialog Multiple image generator se va alege un număr de 10 imagini în serie. Pentru ultimul desen se va trece în modul Tickle and Set pentru formă, culoare și interpretare. Se vor alege: • Formă – serpentine • Schemă de culoare – complementary • Interpretare – floral Pentru a modifica individual forma desenului se va utiliza iconul Set (figura 7), care deschide fereastra de dialog specifică fiecărei forme. Modificările făcute se pot vizualiza în ecranul Sample. În cazul schemei de culoare, se pot modifica caracteristicile culorilor din desen (figura 8) și nuanța acestora (figura 9). Pentru a varia culorile din schemă fiecare în parte se deschide fereastra de dialog Fix and vary colors și prin iconul Choose se trece în fereastra de editare a culorilor. Culorile se pot modifica și per ansamblu cu iconul Next Swatch of Colors din partea inferioară dreapta a ferestrei Fix and vary colors. Similar, se poate accesa fereastra de defini ție a interpretării alese, așa cum se exemplifică în figura 10.

12

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Figura 7. Modificarea individuală a formei

Figura 8. Modificarea caracteristicilor culorilor din schema de culoare

13

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Figura 9. Modificarea individuală a culorilor din schema de culoare (complementară)

Figura 9. Modificarea individuală a interpretării

Pentru fiecare aspect al desenului (formă, culoare și interpretare) se vor face câte trei modificări. Se vor salva trei desene, considerate cele mai intersante, cu denumirea „Gliftex_2”.

14

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Exercițiul 3 – crearea unui set de desene Se va iniția o nouă secvență de desene folosind meniul Wizard → Draw me a picture. Se va alege forme (Draw me a …), interpretarea (…using…)și schema de culoare (….with colors from a picture of).

Figura 11. Meniul Wizard și fereastra de dialog Draw me a picture

Se vor crea astfel 10 desene, variindu-se forma, interpretareași schema de culoare (dintr-o imagine). Se vor observa diferen țele aduse de schimbarea schemei de culoare și a interpretării. Desenele pot fi repetate în cuprinsul suprafeței de lucru cu ajutorul ferestrei de dialog Tiling, care se deschide cu iconul Tiling, cu opțiunea Image Size, Quality, Tiling, etc din meniul cascadă sau din meniul View → Tiling (shortcut T). Repetarea desenului se poate face pe orizontală și/sau vertic ală, până la 7 repetiții. Desenele se vor salva ca „Gliftex_3”.

15

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Figura 12. Repetarea motivului în desen

Exercițiul 4 – image breeding Programul Gliftex permite crearea unui desen derivat din două desene existente, numite imagini tatăși mamă. Desenul astfel creat se nume ște imagine copil. Efectele care se pot obține sunt interesante și diversifică și mai multe plaja de posibilități de desenare a programului. Menținând secvența creată în exercițiul anterior, se va iniția o nouă secvență de desene din meniul File → New Sequence (figura 13). Cele două ferestre de lucru, conținând cele două desene, se vor aranja cu comanda Windows → Tile (figura 14).

Figura 13. Crearea unei noi secvențe de desene

Figura 14. Aranjarea ferestrelor cu cele două desene în modul Tile

16

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Primul desen (trebuie în prealabil selectat) va deveni imaginea tată prin comanda Image Breeding → This image is the father. Se selectează apoi al doilea desen, care devine imaginea mamă, prin comanda Image Breeding → This image is the mother. Va apare fereastra de dialog Paste As (figura 16), prin care se stabilește de la care desen se va prelua forma, schema de culoareși interpretarea care se vor folosi pentru a crea imaginea copil. Figura 17 exemplifică imaginea copil obținută. Se vor crea mai multe imagini copil, prin varierea țiunilor op legate de formă, culoare și interpretare de la imaginile mamă și tată.

Figura 15. Definirea rolurilor în Image Breeding

Figura 16. Definirea caracteristicilor imaginii copil

Figura 17. Desenul obținut prin combinarea a două desene existente

17

GAC – Lucrarea 2 Gliftex

Exercițiul 5 Se va crea o secven ță de 30 de desene pe o temă aleasă, de exemplu frunze/flori, motive geometrice (triunghiuri, dreptunghiuri, linii, etc), animale, etc. Se vor modifica forma, schema de culori și interpretarea desenelor. Desenele se vor salva ca „Gliftex_tema_5”.

Exercițiul 6 Se va crea o secvență de 30 de desene pe o temă aleasă, folosind generarea de desene în baza unor desene existente (image breeding). Desenele se vor salva ca „Gliftex_tema_6”.

18