Koppige Metamorfose - Danstheater VOS

7 downloads 92 Views 715KB Size Report
'Koppige Metamorfose' is een moderne dansvoorstelling speciaal voor senioren en is van maart t/m oktober 2013 te zien in 55 woonzorgcentra, verpleeghuizen ...
metamorfose

e g i p Kop e s o f r o m a et

al a i r e at M f e i luik t e a i c r Edu t dansd e bij h

m

tob

m ok / t t ar

ma

13 er 20

Choreografie

Sanne Fokkens en Daniëlle Noordermeer i.s.m. de dansers Ellemiek ter Braak, Judith Burm, Sanne Fokkens, Dido Mirck, Daniëlle Noordermeer en Anika Vervloet dans

Erica Smits Composities Marc Baronner en Jeroen van Veen Requisieten Robin Hooijboer Artistiek leider Sanne Fokkens Zakelijk leider Janine Slijkhuis Grafisch ontwerp Tim Ivar fotografie Tim STET Met dank aan Woonzorgcentrum De Buitenhof en in het bijzonder Miguel León Garcia

Dramaturgie

‘Koppige Metamorfose’ is een moderne dansvoorstelling speciaal voor senioren en is van maart t/m oktober 2013 te zien in 55 woonzorgcentra, verpleeghuizen, buurt- en wijkcentra door heel Nederland. Kijk voor de speellijst op: www.danstheatervos.nl.

Voor boekingen en informatie: tel.: 06-24 95 74 01 mail: [email protected] www.danstheatervos.nl

Danstheater VOS Graag stellen wij ons aan u voor: Wij zijn Danstheater VOS uit Amsterdam, gespecialiseerd in het maken van moderne theaterdansvoorstellingen voor senioren. Het dansgezelschap bestaat uit zes danseressen (28-35 jaar), die allen een dansvakopleiding hebben gevolgd. De afgelopen jaren hebben wij met onze producties getourd langs woon­ zorgcentra en verpleeghuizen in heel Nederland. Nu zijn we bezig met de tour van onze vierde productie: ‘Koppige Metamorfose’. Wij vieren dit jaar ons vijfjarig jubileum.

Moderne dans Onze voorstellingen zijn gebaseerd op moderne dans. Deze stijl ontstond begin twintigste eeuw als reactie op het klassieke ballet. Het klassieke ballet gaf fysiek te veel beperkingen en te weinig ruimte voor eigen emoties. In moderne dans wordt veel vrijer bewogen en dient het lichaam zelf als expressiemiddel. Specifieke ademtechniek, torso­ bewegingen, toegeven aan de zwaartekracht en acties laag op

de grond zijn belangrijke kenmerken van deze stijl. Bij onze dansvoorstellingen kunt u uw fantasie de vrije loop laten. Het geeft niet als u iets niet begrijpt. U kunt er uw eigen interpretatie aan geven, ofwel: u haalt eruit wat u er zelf in ziet. Laat u bijvoorbeeld rustig meevoeren naar eigen herinneringen. Wij zijn heel benieuwd wat er bij u naar boven komt!

Muziek Danstheater VOS gebruikt muziek uit diverse genres. Wij combineren moderne en klassieke muziek van vroeger en nu, bekende én minder bekende nummers. Die combinatie vinden we belangrijk. In ‘Koppige Metamorfose’ komt onder andere muziek voor van Simeon ten Holt, De Ramblers, Theatergroep Dogtroep, Frank Sinatra, Herman van Veen en Margot Hielscher. Zo is er voor iedereen wel iets herkenbaars te horen. De Nederlandse componist Simeon ten Holt en zijn werk ‘Natalon in E’ willen we hier nader toelichten.

Over Simeon ten Holt:

Simeon ten Holt werd geboren op 24 januari 1923 in Bergen en overleed 25 november 2012 in Alkmaar. Zijn oeuvre is als een zoektocht naar zijn eigen identiteit die, via verschillende stijlen en technieken uitmondt in zijn grote werk ‘Canto Ostinato’ (1979), tevens het hoogtepunt in zijn ontwikkeling. Ten Holt vond samenwerking tussen de uitvoerders van zijn composities en de relatie tussen spelers en publiek erg belangrijk. “Het stuk is pas voltooid als het wordt uit­ gevoerd,” zei hij: “Het gaat mij om een sociaal proces.

De mens heeft een onvermogen tot communiceren en door zoveel open te laten dwing ik de spelers tot overleg. De moment gebonden interactie bepaalt de uiteindelijke vorm van het stuk. Ik ben slechts een regisseur op afstand: ik lever enkel de bouwstenen. Hierdoor ontstaat een continuüm tussen mij, de uitvoerder en het publiek: door te leren kennen, word je zelf gekend.” Mede daarom wilden de choreo­grafes van Danstheater VOS graag dans maken op muziek van Simeon ten Holt. Kort voor zijn dood heeft Ten Holt zelf ‘Natalon in E’ aan ons geadviseerd, omdat hij

Over de voorstelling ‘Koppige Metamorfose’: Een voorstelling over het leven van drie vriendinnen, gedanst in drie delen. Ik ben Jij: toen, nu en later

Dit eerste deel gaat over de puber­teit van de drie vriendinnen. Zij ontdekken de veranderingen in hun lichaam, hebben eindeloze telefoongesprekken, zijn boos op hun ouders, lakken elkaars nagels, kammen hun haren en delen werkelijk alles met elkaar: de eerste verliefd­ heden en dromen over later. Soms is het of we de toekomstdromen van Liesje werkelijk zien. Of is het juist de volwassen of zelfs bejaarde Liesje die terugkijkt op de tijd, toen ze nog jong was?

dat werk geschikt achtte voor zowel onze korte dansstukken (±20 minuten) als voor ons publiek.

Foto: Colette Noël-Ten Holt

Liefde, werk en typepapier

Het tweede deel is een kijkje in het getrouwde leven van één van de drie vriendinnen. Nog altijd verliefd maakt de vrouw het ontbijt gereed voor haar man en legt, ter herinnering aan hun trouwdag, een muziekdoosje op zijn stoel. Hij heeft slechts aandacht voor de krant. Ook het voor de vrouw zo interessante nieuws op het Polygoon journaal over cursussen machineschrijven van Schoevers ontgaat hem. Als zij, tijdens zijn uren op de fabriek, heimelijk haar dubbel­ leven start als typiste én huisvrouw schieten haar vriendinnen te hulp. Tot de man de typemachine ontdekt. Einde wittebroodsweken òf erkenning van wederzijdse zelfstandigheid?

Over ‘Natalon in E’:

‘Natalon in E’ (1980) voor piano, behoort tot de belangrijkste werken van Simeon ten Holt. De compositie is, net als zijn hoofdwerk, ontstaan op een op herhaling en tonaliteit gebaseerde gedachte. Maar anders dan in ‘Canto Ostinato’ krijgt de uitvoerder geen enkele vrijheid: de partituur schrijft nauwkeurig het tempo, de dynamiek, de speelwijze en zelfs het pedaalgebruik voor. De muziekgeschiedenis speelt een grote rol in Ten Holts werk en voor ‘Natalon in E’ geldt dit in verhoogde mate. Het openingsdeel: Sostenuto/molto mosso vivace klinkt naar Beet-

Feest der herinneringen

In het derde deel zijn de drie vriendinnen inmiddels hoog­ bejaard en viert één van hen haar 100ste verjaardag. De burgemeester en een fotograaf komen langs, maar belangrijker vindt de jarige de komst van haar verlate vriendinnen. Hun cadeaus roepen herinneringen op: het muziekdoosje de gedachte aan de eerste liefde en inmiddels overleden man; het boek aan de tijd dat zij drieën werkten als typiste. En de mobiel brengt die goeie ouwe telefoon met snoer weer in beeld. Een mijmering over vroeger tijden met een feestelijk tintje!

hoven, het tweede: Andante moderato heeft de intense zangerigheid van Schubert, in het derde: Agigato cantabile herkennen we de hinkende ritmiek van Bartók, het vierde: Lento sostenuto heeft de broeierigheid van Skrjabin, terwijl het slotdeel: Molto allegro giusto alles nog eens samenvat, maar onmiskenbaar klinkt naar Ten Holt. Het is alsof de componist nog eenmaal de teugels strak in handen wilde nemen, om ze hierna des te soepeler te kunnen laten vieren. Danstheater VOS gebruikt alle vijf de delen van deze heel bijzondere compositie ‘Natalon in E’.

Bronnen: www.muziekencyclopedie.nl en www.dofoundation.com

Ellemiek: Dansen bij Danstheater VOS brengt mij dichter bij de mensen. Telkens word ik geraakt, wat mij vervult met energie en geluk.

Judith: Het is bijzonder om ons publiek op te zien gaan in een wereld van muziek, dans, gevoel en herinneringen. Wanneer zij genieten, ben ik blij en dankbaar dat ik dit mag doen.

Anika: Elke speeldag is bijzonder en na afloop voel ik me altijd gevuld, tevreden en blij. Ik haal het onderste uit de kan om van elke voorstelling een onvergetelijke reis te maken. Hoe ik dans is wie ik ben.

Dido: Als ik dans bij Danstheater VOS, zie ik de ogen van ons publiek schitteren. De verhalen die de bewoners me vertellen over vroeger, maken het voor mij als een reis door de tijd.

Sanne: Dansen bij VOS geeft mij als danser voldoening. Geweldig om zo dicht bij de mensen op te treden en gelijk te ervaren wat de dans teweeg brengt. Dat directe contact maakt het elke keer uniek!

Daniëlle: Het is heerlijk en heel speciaal om te dansen voor zo’n dankbaar publiek dat opgaat in het verhaal, meezingt of neuriet met de muziek en soms zelfs op de stoel bijna meedanst!

Voor boekingen en informatie: tel.: 06-24 95 74 01 mail: [email protected] www.danstheatervos.nl